Wat leer je van een kinderboerderij?

Een uitje naar de kinderboerderij is bij veel ouders en kinderen erg geliefd, maar wat leer je van een kinderboerderij? Dat is erg divers kan ik je vertellen! Het is natuurlijk om lekker over de boerderij te slenteren, dieren kijken en misschien wel aaien en genieten van de buitenlucht. Maar of het nu onbewust of bewust is, je leert er ook nog eens een hoop. In deze blog neem ik je mee over wat je kunt leert op de kinderboerderij.

De geschiedenis van kinderboerderijen in ons land

Kinderboerderijen in Nederland werden veelal in de jaren vijftig van vorige eeuw opgericht. Met name in middelgrote en grote steden werden de boerderijen geopend om kinderen, maar ook volwassenen, toch nog in contact te brengen met de natuur.

Educatief

Een educatieve functie was hierbij erg belangrijk. De allerkleinsten leerden op een kinderboerderij de verschillende dieren kennen, terwijl wat grotere kinderen ook meer leerden over onze voedselvoorziening en de werking van een boerenbedrijf. Tegenwoordig hebben kinderboerderijen deze functie nog steeds. Met name in grote steden zijn kinderboerderijen een goede manier om kinderen kennis te laten maken met het buitenleven.

wat leer je van een kinderboerderij

Dieren, natuur en milieu

Op de kinderboerderij leren kinderen van alles over boerderijdieren, de natuur en het milieu. Kleine kinderen leren de verschillende soorten dieren kennen. Zo gaan dreumesen bijvoorbeeld de geluiden van dieren nadoen en herkennen. Grotere kinderen leren de verschillen tussen de dieren en ontdekken meer over de verzorging van de beesten.

Educatiecentrum

Als ze nog iets ouder zijn, kunnen ze op de kinderboerderij vaak veel leren over (het zorgen voor) de natuur en het milieu. Sommige kinderboerderijen hebben hier een speciaal ingericht educatiecentrum voor. Ook schoolklassen en kinderfeestjes zijn vaak op de boerderijen welkom om meer te leren.

dierenboerderij

Leuk én leerzaam

Kinderboerderijen werden opgericht om mensen in de stad toch in contact te brengen met het buitenleven en boerderijdieren. En nog steeds is dat een belangrijke functie van de boerderijen. Maar daarnaast is een uitje naar de kinderboerderij ook gewoon heel erg leuk. Kinderen vinden het vaak heerlijk om tussen de dieren te lopen en soms mogen ze zelfs helpen met taakjes op de boerderij. Zij mogen de dieren dan bijvoorbeeld voeren.

Ook leuk voor ouders

Ook hebben veel kinderboerderijen tegenwoordig een terras en een speeltuin. Zo kunnen ouders genieten van een drankje, terwijl de kinderen lekker aan het spelen zijn. Dat maakt een uitje naar de kinderboerderij leerzaam én leuk. Ook kun je vaak lekkere biologische producten kopen op een boerderij.

Deel je liefde