Bij ons is dinsdag 27 April 2011 een informatiepaneel geplaatst. Vogelbescherming heeft bij vier boeren uit het netwerk Weidevogel boerderijen een informatiepaneel laten plaatsen. Bezoekers kunnen zo meer lezen over de weidevogel boerderij die ze bezoeken, over het belang van weidevogelbescherming en over het netwerk.

Jan en José Zijderveld kiezen al heel nadrukkelijk voor een extensieve bedrijfsvoering, waarin ruimte is voor weidevogelbescherming. Een groot deel van hun beschikbare grasland is ingericht als een bloemrijk perceel met plasdras, ideaal voor weidevogels zoals de grutto. De plasdras is vanaf de nieuwe bezoekersruimte goed te zien. Met een verrekijker zijn de vogels overigens ook vanaf de weg te bekijken. In de bezoekersruimte hangt informatie over de weidevogels en vier mooie foto’s op canvas van de kievit en een graspieper. Ook van de grutto hangen er mooie foto's. 

Vanaf februari laten we de plasdras vollopen met water als het niet vriest. En dan hebben we vanaf de gluurmuur die ook betaald is door de Vogelbescherming een prachtig overzicht van de plasdras. Daar komen we dan ook veel grutto's tegen als ze weer terug zijn van hun trektocht. Op de plasdras gaan ze eten tot het tijd is om te gaan nestelen. De foto van deze grutto's is gemaakt door Astrid Kant, waar ook de foto's op canvas van de bezoekersruimte door haar zijn gemaakt.

Sinds dit jaar(2015) hebben we ook een prachtige weidepomp op zonne-energie om water op te pompen om de Plas-Dras onder water te zetten en te houden. Ook deze pomp is gesponsord door De Vogelbescherming. Zo wordt het onder water zetten makkelijker door deze pomp. We hopen veel plezier van deze pomp te hebben.

De gluurmuur staat een stukje achter in het land. Deze kijkt prachtig uit over de plasdras. Waar we o.a. de grutto's, tureluurs en scholeksters kunnen bekijken als ze terug komen van hun trektocht uit het zuiden. Bij de gluurmuur staan ook 5 quizvragen om de kennis te testen. De Vogelbescherming heeft ook 5 prachtige verrekijkers beschikbaar gesteld om de vogels te bewonderen.

 

Bij ons op de boerderij doen we alles voor de weidevogels. Zoals je hierboven heb kunnen lezen hebben we ook veel informatie over weidevogels. Ook kunnen we rondleidingen geven over wat er voor natuur en welke vogels er leven in onze omgeving. In de schuren vinden we regelmatig nesten van merel, winterkoninkjes en zwaluwen. Op dit moment 24 juli 2012 zijn er weer jonge zwaluwen in de schuur. Dit is het tweede legsel. Alleen is het moeilijk om er een mooie foto van te maken. Ook hebben we in het caviaknuffelhuis nieuwe informatie over de weidevogels opgehangen. Dit is een stukje educatie voor jong en oud. Daar wordt uitgelegd hoe we de weidevogels kunnen beschermen. Ook is er een zoekkaart met allerlei vogels die je buiten in deze omgeving ziet.

Wil je een keer een rondleiding over ons bedrijf en door het veld hebben bel of mail ons gerust.

fotogallery05
fotogallery12
fotogallery11
fotogallery10
fotogallery03
fotogallery04
fotogallery08
fotogallery06
fotogallery01
fotogallery02
fotogallery07
fotogallery09